söndag 23 januari 2011

tekakor med kikärter

hittade ett recept i Buffé för många år sedan som jag gjort ett antal gånger sedan dess. Artikeln hette "Baka bröd med baljväxter" och ger 12 småbröd eller 2 limpor. Det som jag tycker är perfekt med dessa är att de förutom att de blir fantastiskt goda och hållbara, är att de görs på torrjäst och kikärtor på konserv. Så man kan se till att ha ingredienserna hemma ifall andan faller på. Jag har oftast bakat på kikärtor och tycker det blir bäst. Jag tycker också att de gör sig bättre som tekakor än som limpor.


ingredienser 
250 g kokta. avrunna och sköljda linser (bruna eller röda). kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special

gör så här
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

tips
om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...