söndag 16 januari 2011

knäckebröd på rågsur

har för andra gången provat att baka knäckebröd på rågsurdegsgrund, baserat på ett recept från Martin Johanssons bok "Surdegsbröd".



ingredienser
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
200 g (2 dl) vatten
250 g (4 dl) rågmjöl (jag tog hälften av varje av fint resp grovt)
175 g (3 dl) vetemjöl special
15 g (1/2 msk) honung
6 g ( 1 tsk) salt

blanda samman allt och knåda ihop till en smidig deg, först med slev och sen för hand. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå över natten. Degen ska dubblera sin storlek och för mig tog det ca 10 h men det varierar nog beroende på rumstemperatur, hur pigg surdeg man har och en rad andra faktorer.

på morgonen bakas brödet ut. Sätt ugnen på 200 grader med en plåt eller baksten i mitten. Dela degen i 4 delar och kavla ut till tunna kakor som täcker en plåt och lägg sen över kakan på bakplåtspapper. Använd endera kruskavel (det gjorde jag) eller nagga bröden med en gaffel. Pensla med vatten och strö över dina favoritkryddor (jag använde flingsalt, grovt rågmjöl och sesamfrön). Skär i önskad form med en sporre och grädda ca 10 minuter.

första gången jag bakade dessa hade jag svårt att få till dem riktigt krispiga, de ville inte bli riktigt genomgräddade. Den här gången använde jag baksten istället för plåt, höjde temperaturen i ugnen en aning och så vände jag på bröden och gräddade även undersidan en stund. Kanske inte så man ska göra men för mig funkade detta och den här gången blev bröden verkligen genomgräddade och spröda. Till och med ungarna knaprar i sig några bröd om jag låter skålen stå framme. Ett riktigt bra recept som jag kommer att göra fler gånger, definitivt med salt men ska försöka hitta någon annan kryddning också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...