måndag 17 januari 2011
baguetter
följande recept på baguetter är hämtat ur Martin Johanssons bok "Enklare bröd". Fantastiskt goda!
ingredienser
3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
390 g (6 ½ dl) vetemjöl special
9 g (1 ½ tsk) salt
rör ut jästen i vattnet, tillsätt mjölet och saltet och rör snabbt ihop till en deg. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten (8-10 h).
sätt ugnen på 275 grader med en baksten (eller plåt) på mittenfalsen och en oöm plåt på nedre falsen. Dra försiktigt ut degen till en kvadrat och vik ihop till ett paket från alla fyra håll. Lägg paketet med skarven neråt och jäs en liten stund (ca 40 min). Dela degen i tre avlånga bitar och vrid dem innan de läggs på ett bakplåtspapper. Placera bröden i ugnen och lägg några isbitar eller en skvätt vatten på nedre plåten. Grädda bröden i 15-20 minuter så att de får mycket färg. Ångan kan vädras ut några gånger för att få riktigt krispig yta. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.
när jag provade dessa första gången satte jag degen lite för tidigt på kvällen så jag lät först degen jäsa i rumstemperatur i 3h och satte sen in bunken i kylen över natten vilket gav en total jästid på ca 12h. Tog fram degen och lät den ligga i rumstemperatur en stund samt ca 1h efter hopvikning. Gräddade 18 minuter med en skvätt vatten på plåt under stenen. Andra gången följde jag receptet lite mer slaviskt men båda gångerna blev det en luftig deg och ett riktigt håligt bröd. Verkligen supergoda och enkla att lyckas med! Det här kommer jag prova fler gånger med olika varianter på utbakning och smaksättning, kanske med frön - vi får se vad det blir.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar