lördag 29 januari 2011

engelska frukostscones

skönt med helg igen, då kan man lyxa till det lite på morgonen. Klev upp före mannen idag och snodde ihop dessa smarriga engelska scones från "a piece of cake". Leila igen, hittar mycket inspiration där just nu. Receptet finns även på recept.nu. Enligt boken är de så goda att de skulle "blåsa Prins Charles av stolen". Nu har jag inga planer på att bjuda hem honom men det lät ju som ett bra betyg - som lever upp till förväntningarna. Särskilt med lite ost och limecurd eller björnbärsmarmelad till.



ingredienser (6 scones)
7.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 st ekologiskt ägg
2 dl mjölk 3%
(ekologiskt ägg, mandelspån och råsocker till pensling)

gör så här
1. sätt ugnen på 250 grader, varmluft.
2. blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. vispa samman ägg och mjölk.
5. blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.
6. platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock på mjölat bakbord och skär dem i trekantiga bitar.
7. lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker.
8. grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.

jag gräddade sconesen naturella utan att pensla med ägg eller strö över mandel el råsocker.

i boken finns det som vanligt en massa variationer på detta grundrecept. Allt ifrån blåbär/citron, choklad, graham med kardemumma, jordgubb med valnötter, kokos med lime, saffran mm.

allt detta låter spännande, men jag tror att för min del blir det grahamsvarianten nästa gång. Lite nyttigare plus att jag är lite svag för kardemumma, så det kan ju bara bli gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...