lördag 22 januari 2011

revbensspjäll med grillsås och rosmarinpotatis


idag när jag kom hem möttes jag av en bamsekram från minsta tjejen, ett nystädat hem och middagen serverad. Kan helgen börja bättre? Maken bjöd på denna smarriga kombination tillsammans med ett glas Briccotondo. Gilla!

revbensspjäll
lägg knäckta revbensspjäll med ben i en gryta och täck med vatten, 2 lagerblad, 6-10 vitpepparkorn, 1 lök i klyftor, ca 1 tsk salt samt lite ingefära. Koka 1 timme eller tills spjällen känns möra. Ta upp dem ur vattnet och låt kallna en stund. Gör under tiden marinaden och låt sedan spjällen ligga i marinaden några timmar innan de grillas eller steks i ugn för att få en fin yta. Originalreceptet finns här.

barbequemarinad
1,5 dl tomatpuré
3 msk vatten
0,5 dl olja
1 dl honung
2 tsk chilipulver
2 tsk ingefära
2 klyftor pressad vitlök
2 krm salt
2 krm vitpeppar eller svartpeppar
0,5 dl ljus soja typ kikkoman
ev. någon droppe rökessens

blanda allt i en bunke och ta undan någon matsked för att ha till pensling sedan.

amerikansk grillsås
receptet kommer från ICA-kuriren och sägs vara lika god varm som kall (vi har bara provat kall)

(8 portioner)
1 dl gul lök, hackad
2 msk olivolja
5 vitlökklyftor, finhackade
1,5 dl tomatpuré
1 dl chilisås
3 dl vatten
0,5 dl rödvinsvinäger
1 tsk timjan
1 kanelstång
2 msk farin
0,5 tsk cajennpeppar
2 msk senapspulver (eller fransk senap)
2 krm salt
svartpeppar

fräs löken med oljan i en gryta. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom senapspulver. Låt såsen koka 20 minuter. Blanda sedan ner senap. Smaka av med salt och peppar.

vi hade inte alla ingredienser hemma men det blev väldigt gott även utan rödvinsvinäger och kanelstång.

potatisen som serverades till hade skalats samt fått en dust av olja, rosmarin och hackad vitlök.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...