helt underbara våfflor som var goda att äta både varma och kalla.
grundrecept, 4 stora våfflor (6 dubbla i mitt järn)
2 ägg
125 g smör (jag tog margarin)
2 1/2 dl mjölk (helst 3 % men det hade inte jag)
2 dl vatten
12 g färsk jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 3/4 dl vetemjöl
1. separera gulorna från vitorna (viktigt att det inte kommer någon gula i vitorna)
2. smält matfettet , tillsätt mjölk och vatten och värm vätskan till 37 grader
3. smula jästen i en bunken och lös upp den i degvätskan
4. tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en jämn smet (den blir ganska tjock)
5. vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner den i smeten och låt vila i ca 20 minuter.
6. värm våffeljärnet, pensla det med smält margarin och grädda våfflorna 3-5 minuter.
enligt Leila kan de serveras med chokladsås och vispad grädde, frukt och bär, florsocker, grädde eller lite mjuk vaniljglass. Jag pudrade över lite florsocker mest för syns skull och serverade med naturella blåbär och grädde.
så här ser våffellaggarna ut. Jag är helnöjd med järnet som helhet men som många andra nonstick-järn vi provat så tar det tid att grädda och efter ett tag brukar jag låta det stå ett tag utan smet i för att hinna ikapp med värmen. Det är också lätt att det bildas kondens.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar