tisdag 25 januari 2011

morotslimpor

idag blev det till att testa ett nytt recept som jag hittat några olika varianter på, här utbakade som limpor. Väldigt gott och saftigt bröd som självklart får finnas kvar i receptbanken. Ska bli kul att höra om det går hem hos ungarna också imorgon bitti när de får smaka, men jag tror det passar dem då det är ett ljust och mjukt bröd utan frön och konstiga kryddor.


ingredienser
50 g jäst
2 stora morötter
50 g margarin
5 dl mjölk
14 dl vetemjöl (jag tog 11 dl vanligt vetemjöl och 3 dl dinkelmjöl)
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap

skala och finriv morötterna. Smält margarinet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt och morötter. Häll sist i mjölet och arbeta ihop till en lös deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

knåda den jästa degen lätt på mjölat bakbord. Dela i två och sno ihop till vridna längder eller lägg som de är på plåten. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200 grader.

jag tyckte att degen blev ganska lös vilket gjorde att limporna flöt ut och blev ganska breda. Nästa gång ska jag nog bearbeta degen lite mer, funkar nog också att jäsa i jäskorg. Läste sen att en jäsdeg ska man bearbeta minst 5 minuter i maskin vilket jag inte gjorde den här gången. Nån gång kommer jag nog också att prova att grädda i långpanna istället efter det här receptet, det vill säga:

stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut den med mjölad hand. Nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i 24 rutor. Doppa bakskrapan emellanåt i vetemjöl så att inte degen klibbar fast. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Grädda mitt i ugnen i 225°C, ca 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...