jag brukar göra muffins enligt samma recept som sockerkaka. Jag vet att många inte gör så utan har recept med framförallt mer smör i. Jag har aldrig hittat nåt sånt recept som jag tycker blir riktigt bra utan inbillar mig att riktiga cupcakerecept ger en tyngre och tjockare smet. Får väl ta och leta vidare. Jag använder dessutom margarin vilket vilken bagare som helst skulle säga är fel, men jag tycker att muffins eller cupcakes med smör brukar göra så att muffinsformen ser helt flottig ut - så jag bakar vidare med margarin, men det är naturligtvis valfritt. Vill jag ha toppigare muffins brukar jag följa ett tips jag läst någonstans - sätt in smeten i kylskåpet ett tag. Det brukar funka.
muffinsrecept (12 normalstora)
50 g margarin eller smör (smält)
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt detta tillsammans med margarin och mjölk. Rör försiktigt ihop detta till en jämn smet. Klicka ut i muffinsformar som gärna står i muffinsplåt och grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Ta ur formarna ur muffinsplåten och låt dem kallna på galler.
frosting med lime curd (lagom till 4 cupcakes)
30 g mjukt smör
100 g Philadelphiaost
ca 1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk limecurd
100 g Philadelphiaost
ca 1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk limecurd
vispa med elvisp till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den känns för lös. Spritsa frostingen över muffinsen när den kallnat och garnera gärna med strössel. Detta påminner mig om att jag måste införskaffa en större tyll för jag får aldrig till de där riktigt fina virvlarna som jag ser hos andras cupcakes. Ett tips om man dessutom vill fylla sin cupcake med något är att använda en äppelurkärnare för att få ut ett lagomt hål att fylla med något gott. Det tipset kommer från Åsa på Hello Sugar då hon var på TV4's förkväll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar