fredag 11 februari 2011

baguetter med dinkel

det här receptet är i princip samma som Martins durumbröd, eller baguetter som jag tidigare bakat, men med lite variation i utbakning och mjöl så känns det ändå lite nytt. Martin kallar grundreceptet "Enkla ljusa brödet" i boken "Enklare bröd" men då är det enbart vetemjöl special och så bakas det ut som en limpa.

eftersom jag fick en baguetteplåt av mina syskon häromdagen var det kul att prova den här varianten på utbakning, och visst kändes man lite som en mästerbagare med raka fina baguetter.



3 baguetter (totalt ca 4 h inkl jäsning och gräddning)
10 g (2 tsk) jäst (färsk)
300 g (3 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) vetemjöl special
90 g (1 1/2 dl) dinkelmjöl
9 g (1 1/2 tsk) salt

blanda degen
blanda ut jästen i vattnet och rör sedan ner mjöl och salt. Du behöver bara röra tills det precis blandats. Låt vila ungefär 30 minuter.

vila och vika
doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.

baka ut
sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller baksten i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en kvadrat. Skär tre långa remsor som du försiktigt drar ut lite, vrider och lägger på baguetteplåt. Beroende på hur luftig degen känns kan du endera baka av baguetterna direkt eller låta vila en stund. Jag gräddade mina direkt.

grädda
ställ in baguetteplåten i ugnen. Lägg några isbitar (eller en skvätt vatten) på den nedre plåten. Vädra ut ångan efter 10 minuter och grädda totalt 15-20 minuter tills baguetterna fått fin färg. Vrid dem ev på slutet så att de får färg runt om. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...