det här receptet kommer från Leila Lindholms bok "a piece of cake". Lättbakade och smarriga tekakor som jag gjorde dubbel sats av - enkelt med ett paket jäst och 1 liter mjölk, de räcker ändå inte så länge. Jag tog också fiberhavregryn och den mindre mängden mjöl samt bytte ut någon dl av mjölet mot siktat dinkelvetemjöl, det blev riktigt bra.
10 stycken tekakor
5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl special
värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter. Smält smöret och rör ner i grynblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft). Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Njut av nygräddade tekakor med ost och marmelad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar