tisdag 15 februari 2011

sprödknäcke á lá Martin

i helgen var det dax att ta sig i kragen och göra upp lite surdegsgrund igen innan matning. Har tidigare bara provat ett och samma recept på knäckebröd men den här gången provade jag sprödknäcke från boken "enklare bröd". Kryddade lite olika men blå vallmo, linfrön, sesamfrön och såklart flingsalt åkte fram. Jag älskar dessa spröda knäckebrödsbitar med lite mögelost och marmelad på.



ingredienser
30 g rågsurdegsgrund (alt 1 krm jäst)
150 g ljummet vatten
120 g dinkelmjöl fullkorn
120 g rågmjöl
3 g (1/2 tsk) salt

valfria kryddor till utbakning

blanda degen
rör ihop alla ingredienser i en bunke. Täck med lock eller plastfolie och låt stå 8-10 timmar (gärna 22-25 grader).

baka ut
sätt ugnen på 200 grader och låt den bli riktigt varm med en plåt eller baksten i mitten. Jag gjorde dubbel sats av degen så det blev lämpligt att dela den i fyra delar, då täckte det 4 plåtar och blev lite över för en rund kaka på slutet. Platta ut degen lite på mjölat bord eller bakplåtspapper och kavla tunt, tunt. Vänd då och då och strö på mer mjöl. Strö på frön, kryddor och/eller flingsalt och kavla några gånger så att kryddorna fastnar. Jag brukar avsluta med kruskavel. Stansa hål i mitten av kakan om du gjort runda bröd eller skär remsor om du bakat ut på hela plåten.

grädda bröden
skjutsa in bakplåtspapperet med bröden på den heta plåten eller bakstenen. Grädda tills brödet fått fin färg, ca 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...