söndag 27 mars 2011

dinkel- och solrosbröd

har kommit in i en period då jag tror att man kan förändra sitt liv och äta lite nyttigare och röra sig mer, får se hur länge det varar :-)

eftersom jag inte tidigare provat så många GI-recept fick jag detta härliga recept på dinkel- och solrosbröd av en jobbarkompis (vet tyvärr inte vilken bok det är från dock).


ingredienser
3 dl dinkelflingor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
8 dl vatten

1 pkt jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
3 dl dinkel fullkornsmjöl
7 dl dinkelsikt
olivolja

lägg de torra ingredienserna i en bunke. Koka upp vattnet och häll i bunken. Blanda väl. Lägg en tallrik över bunken och låt stå över natten för att svälla.

tillsätt de återstående ingedienserna. Arbeta degen smidig. Den ska vara ganska lös. Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödformarna med olivolja. Häll degen i formarna. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Stäng av ugnen. Låt bröden stå kvar i ytterligare 15 minuter.

(nettokolhydrater = ca 10/skiva)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...