hittade en burk sötad kondenserad mjölk i skafferiet där datumet höll på att gå ut så då letade jag reda på ett efterrättsrecept som såg gott ut så att den inte skulle förspillas. Men först skulle burken kokas i några timmar tills man uppnår en kolaliknande konsistens. Dulce de leche betyder tydligen mjölkgodis och det var faktiskt första gången jag provade detta. Har sett det i ett antal bloggar och recept och verkar gott att äta som det är, som fyllning i muffins eller tårtor, i pajer, glass - you name it. Verkar bara vara fantasin som sätter gränser.
jag valde att koka burken i 2,5 timme. Då blev den härligt seg och kolaaktig men inte för trög.
så här gör du
- välj en hel och fin burk (måste vara oskadad)
- ta bort papperet från burken och täck med vatten i en kastrull. Här verkar det vara jätteviktigt att burken täcks av vatten hela tiden, annars kan den explodera (jag har dock inte läst om någon som råkat ut för detta, bara att det kan hända)
- lägg på ett lock och koka upp vattnet
- låt sedan burken sjuda 2-4 timmar. Ju längre koktid, ju mörkare och hårdare dulce de leche
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar